روش fire assay
روش فایر اسی (fire assay) استفاده از علم پیرومتالورژی برای تجزیه حرارتی و آنالیز فلزات گرانبها است. در این روش میتوان تمام فلزات گرانبها نظیر طلا را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. تمام فاز های طلای موجود در کانی (طلای توتال) نظیر فاز کلریده، تلوریده، اکسیده، سولفوره و سیلیکاته توسط این روش قابل تشخیص است.
مرحله 1: آماده سازی نمونه ها
ابتدا سنگی که احتمال دارد شامل طلا باشد، خردایش میشود و مواد کمک ذوب به آن افزوده میشود. ترکیبات و عناصر موجود در خاک تعیینکننده مقدار کمک ذوب میباشند. لازم به ذکر است که بخش مهم و اساسی فرآیند انتخاب کمک ذوب مناسب میباشد.
خاک ها به سه دسته خنثی، اکسیدکننده و احیاکننده تقسیمبندی میشوند. خاکهای احیاکننده معمولا ترکیبات سولفیدی و کربناتی دارند و اکسید فلز را به فلز تبدیل میکنند. برای مثال اکسید سرب را احیا کرده و به فلز آن تبدیل میکنند. خاکهای اکسید کننده مانند اکسید آهن و دی اکسید منگنز، وقتی با مخلوط میشوند سرب را اکسید میکنند. انجام مطالعات اولیه برای شناسایی نوع خاک از کار های مهم قبل از اضافه نمودن کمک ذوب به حساب میآید. پس از تعیین تقریبی قدرت اکسیدکنندگی و احیاکنندگی شارژ مناسب کمک ذوب را تعیین مینمایند.
مرحله 2: ذوب
پس از تعیین مقدار مناسب مواد، کل مواد را داخل بوته ذوب ریخته و در کوره قرار میدهیم. پس از ذوب شدن، مواد داخل ظرف چدنی منتقل میشود. بخش فلزی مواد مذاب که شامل آلیاژ سرب و فلزات گرانبها است به دلیل چگالی بالا در کف ظرف و سایر مواد که حاوی ناخالصیها است در بخش سرباره و در قسمت بالای مذاب قرار میگیرند.
مرحله 3: کوپلاسیون
قسمت پایینی که شامل آلیاژ سرب با فلزات گرانبها است از سرباره جدا میشود. این ماده داخل بوته کوپل قرار میگیرد و به مقدار حدود ۴ برابر طلای مورد انتظار در خاک، نقره به مذاب آلیاژ اضافه میکنند. سپس آن را داخل کوره قرار میدهند. پس از حرارت در کوره سرب اکسیدشده و وارد سرباره میشود و آلیاژ نقره و طلا که در برابر اکسیدشدن مقاوم هستند، در مذاب باقی میمانند.
مرحله 4: جداسازی طلا
آلیاژ نقره و طلا به داخل اسید نیتریک گرم انتقال داده میشوند و بدین صورت نقره در اسید نیتریک حل میشود در حالی که طلا باقی میماند. به منظور تعیین غلظت طلا، آن را در تیزآب سلطانی حل کرده و با دستگاه ICP یا جذب اتمی، میزان طلا در محلول تعیین میشود.